Asociatia Pro DemocratiaPartidele politice si drepturile politice ale cetatenilor

Existenta drepturilor politice ale cetatenilor este in acelasi timp o conditie si o garantie pentru functionarea democratiei. Pluralismul si partidele politice reprezinta elemente esentiale ale unei societati democratice.
Prin asocierea cetatenilor in organizatii politice se realizeaza definirea si exprimarea vointei politice a diferitelor sectoare ale societatii, in conditiile unui stat de drept functional.


1. Partide politice

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 8 - Pluralismul si partidele politice
(1) Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.
(2) Partidele politice se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei.

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 40 - Dreptul de asociere
(1) Cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere.
(2) Partidele sau organizatiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militeaza impotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranitatii, a integritatii sau a independentei Romaniei sunt neconstitutionale.
(3) Nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica.
(4) Asociatiile cu caracter secret sunt interzise.

Infiintarea, organizarea si functionarea partidelor politice:
 Legea nr. 14/2003 a partidelor politice 
2. Dreptul cetateanului de a alege si de a fi ales

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 36 - Dreptul de vot
(1) Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 37 - Dreptul de a fi ales
(1) Au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevazute in articolul 16 alineatul (3), daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).
(2) Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Camera Deputatilor sau in organele administratiei publice locale, varsta de cel putin 33 de ani pentru a fi alesi in Senat si varsta de cel putin 35 de ani pentru a fi alesi in functia de Presedinte al Romaniei.

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 38 - Dreptul de a fi ales in Parlamentul European
In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii romani au dreptul de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European.Legislatie electorala - alegeri prezidentiale 2004:
 Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei 


Legislatie electorala - alegeri generale 2004:
 Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului 3. Dreptul cetateanului la initiativa legislativa

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 74 - Initiativa legislativa
(1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 150 - Initiativa revizuirii Constitutiei
(1) Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.
(2) Cetatenii care initiaza revizuirea Constitutiei trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

Exercitarea dreptului la initiativa legislativa cetateneasca:
 Legea nr. 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni 4. Dreptul cetateanului de a participa la actul de guvernare

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 102 - Rolul si structura Guvernului
(2) In indeplinirea atributiilor sale, Guvernul coopereaza cu organismele sociale interesate.

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 31 - Dreptul la informatie
(2) Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal.

Participarea cetatenilor la procesul de luare a deciziilor publice:
 Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica 

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 90 - Referendumul
Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Consultarea populatiei prin intermediul referendumului:
 Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului 


Procesul de revizuire a Constitutiei Romaniei:
 Revizuirea Constitutiei Romaniei 2002-2003 5. Dreptul cetateanului de a organiza si participa la intruniri publice

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 39 - Libertatea intrunirilor
Mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte intruniri sunt libere si se pot organiza si desfasura numai in mod pasnic, fara nici un fel de arme.